ΟΛΗ Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

12

ΣΕΠ 2019

15

Διατροφή κατά την κύηση και τον θηλασμό.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, η διατροφή των εγκύων αποτέλεσε συχνότατα αντικείμενο επιστημονικών συζητήσεων. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων συνιστά αύξηση σωματικού βάρους της εγκύου κατά 7-12Kgr. .

Η κλίμακα αυτή μπορεί να διαφοροποιηθεί σε 10-15Kgr για γυναίκες με χαμηλό σωματικό βάρος προ κυήσεως και αντίστοιχα σε 6-8Kgr για της υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Περισσότερα εδώ

13

ΜΑΡ 2019

15

Καρκίνος μαστού στις νέες γυναίκες. Διατήρηση γονιμότητας. Η άποψη του μαστολόγου

Περισσότερες νέες γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού, ιδίως προχωρημένου σταδίου, σε σχέση με πριν από 3 δεκαετίες. Η στατιστική ανάλυση στοιχείων του Ερευνητικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ δείχνει ότι, 1 στις 173 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο μαστού πριν γίνει 40 ετών, με αρνητική πρόγνωση για τις νέες ασθενείς.

Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων διαπιστώνεται στις ηλικίες 25-39 ετών. Σημαντικό επίσης είναι ότι οι γυναίκες με μεταλλάξεις στα γνωστά γονίδια (όπως BRCA1/2 κ.α.), διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών σε νεαρή ηλικία.

Περισσότερα εδώ

22

ΦΕΒ 2018

15

Καρκίνος μαστού. Χειρουργικές θεραπευτικές επιλογές

Η επιλογή του είδους της χειρουργικής επέμβασης θα πρέπει να είναι απόλυτα εξατομικευμένη για την κάθε ασθενή . Η τελική απόφαση για το είδος της χειρουργικής θεραπείας λαμβάνεται με γνώμονα τα ογκολογικά και αισθητικά κριτήρια. Βασικός σκοπός είναι να μην αφήνονται περιθώρια για αυξημένο ποσοστό υποτροπής, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1% σε βάθος μίας δεκαετίας. Η συντηρητική χειρουργική αντιμετώπιση, για την οποία πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια στην ιατρική κοινότητα, προτείνεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Υπάρχουν ενδείξεις και αντενδείξεις που πρέπει να συνυπολογιστούν για την επιλογή του τελικού σχεδιασμού της χειρουργικής επεμβάσεως.

Στην περίπτωση συντηρητικής χειρουργικής επέμβασης είναι υποχρεωτικό να εκτιμηθούν τα χειρουργικά όρια. Ειδικές καταστάσεις χρήζουν αυξημένης προσοχής, όπως το μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα μαστού με διάχυτες μικροαποτιτανώσεις και οι διπλοεστιακοί όγκοι του ιδίου τεταρτημορίου. Η συμπληρωματική ακτινοθεραπεία χρειάζεται για να συμπληρώσει την συντηρητική χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Χορηγείται για να αποστειρώσει την περιοχή κι όχι για να καλύψει τους ακατάλληλους χειρουργικούς χειρισμούς4

Περισσοτερα εδω

28

FEB 2019

15

Παθήσεις μαστού στους άνδρες.Γυναικομαστία, θηλή μαραθωνοδρόμου, καρκίνος μαστού

Όταν σκεφτόμαστε παθήσεις του μαστού, πρώτα έρχονται στο μυαλό οι γυναίκες. Συνήθως, τα προβλήματα που εκδηλώνονται στους μαστούς των ανδρών δεν είναι σοβαρά. Ωστόσο, επιβάλλεται η διερεύνηση τους διότι κάποτε πρόκειται για περιπτώσεις που χρειάζονται έγκαιρη αντιμετώπιση.

Γυναικομαστία ονομάζεται η αύξηση του μαζικού ιστού στους άνδρες. Είναι μία καλοήθης κατάσταση που εμφανίζεται στο 30-50% των ανδρών και οφείλεται στην αυξημένη δραστηριότητα των οιστρογόνων έναντι των ανδρογόνων. Μπορεί να αποτελεί τυχαίο εύρημα, να δημιουργηθεί σταδιακά ή να εμφανιστεί ξαφνικά με επώδυνη διόγκωση του ενός μαστού ή και των δύο.

Περισσοτερα εδω

12

ΙΟΥ 2018

15

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ

Το ποσοστό της μητρικής θνησιμότητας στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλό (0,6-3%). Η διαδικασία όμως του τοκετού δεν είναι απλή και κρύβει πάντα κινδύνους. Η αιμορραγία είναι η τρίτη συχνότερη αιτία μητρικής θνησιμότητας, μετά τη θρομβοεμβολική νόσο και την προεκλαμψία. Ορίζεται ως η απώλεια αίματος μετά τον τοκετό που εκτιμάται ότι είναι >500ml.

Ωστόσο, οι γιατροί συνήθως «υποτιμούμε» την απώλεια αίματος κατά 30-50%. Η απώλεια αίματος κατά τον κολπικό τοκετό είναι περίπου 500ml, ενώ κατά την καισαρική τομή είναι περίπου στα 1000ml.

Περισσοτερα εδω

18

ΜΑΙ 2018

15

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΡΠΗΤΑΣ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Η λοίμωξη από τον ιό του έρπητα αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες ιογενείς σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους . Ο ιός του έρπητα τύπου 2 (HSV-2) θεωρείται ως η πλέον σημαντική αιτία έρπητα των γεννητικών οργάνων, ενώ παρατηρείται και αυξημένος αριθμός λοιμώξεων με HSV-1. Οι λοιμώξεις από HSV εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες στην ηλικία αναπαραγωγής, ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο έμβρυο ή στο νεογνό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας. Ο πρωταρχικός κίνδυνος έγκειται στη μετάδοση του ιού στο έμβρυο ή στο νεογνό. Εφόσον σχεδόν το 75% του συνόλου των γυναικών που μολύνονται από έρπητα των γεννητικών οργάνων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για πρωτοπαθή ή υποτροπιάζουσα λοίμωξη, παρουσιάζει άτυπα ή ελάχιστα συμπτώματα, η σωστή διάγνωση κατά την κύηση παρουσιάζει μεγάλες διαγνωστικές και θεραπευτικές δυσκολίες.

Ο πρωτοπαθής έρπητας των γεννητικών οργάνων, τα συμπτώματα του οποίου εμφανίζονται μετά από μια περίοδο επώασης 2−20 ημερών, μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα και εξέλκωση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων καθώς και του τραχήλου της μήτρας, με πόνο του αιδοίου, δυσουρία και τοπική λεμφαδενοπάθεια. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί κυστικές και ελκωτικές βλάβες στο εσωτερικό των μηρών, στους γλουτούς, στο περίνεο ή στο πυελικό έδαφος.

Περισσοτερα εδω

28

FEB 2014

15

Οικογενής καρκίνος μαστού. Τι πρέπει να κάνουμε;

Η δυνατότητα ανίχνευσης μίας γονιδιακής μετάλλαξης αποτελεί πολύτιμη πληροφορία. Ο γονιδιακός έλεγχος τόσο σε ασθενείς όσο και σε υγιή άτομα με οικογενειακό ιστορικό, διενεργείται βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων κατά περίπτωση. Οι επιλογές μετά την ανίχνευση μεταλλάξεων, ορίζονται από τη δυνατότητα του ατόμου να διαχειριστεί την πληροφορία με κάποιον από τους διαθέσιμους τρόπους ώστε να μειωθεί δραστικά ο κίνδυνος να απειληθεί η ζωή του.

Ο βασικός στόχος επομένως, στα άτομα αυτά είναι η πρώιμη διάγνωση μέσω εντατικού προληπτικού ελέγχου ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό του. Η μείωση του κινδύνου για εμφάνιση της νόσου, επιτυγχάνεται κυρίως με προληπτικές χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής εναλλακτικής δεν είναι ακόμη τεκμηριωμένη.

Περισσοτερα εδω